VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Prinsjesdag 2018: wijzigingen voor jouw portemonnee

Geplaatst op: 19-09-2018, 08:58:15

Op Prinsjesdag presenteerde het kabinet de Miljoenennota voor 2019. Wat betekenen deze plannen voor jouw portemonnee? Bekijk in dit overzicht de belangrijkste wijzigingen rondom de zorg(verzekering).

Zorgpremie omhoog

Het kabinet verwacht dat de premie van de zorgverzekering in 2019 gemiddeld €124 per jaar duurder wordt. Hogere lonen en prijzen in de zorg zijn de oorzaak van deze stijging. De regering heeft geen directe invloed op de hoogte van de premie, dat bepaalt de zorgverzekeraar zelf. Maar de politiek beïnvloedt wel de samenstelling van het pakket en bespreekt met verzekeraars de gevolgen. In november weet je pas definitief hoe hoog jouw premie wordt. Dan kun je beslissen of je eventueel overstapt naar een andere zorgverzekeraar.

Eigen risico

Het eigen risico blijft gelijk. Net als in 2017 en 2018 betaal je in 2019 weer €385 eigen risico. Dit bedrag kun je naar wens vrijwillig verhogen met stapjes van €100 tot een maximum van €885. Je ontvangt dan een korting op de premie.

Eigen bijdrage

Een positieve wijziging in 2019 is een eigen bijdrage van maximaal €250 voor medicijnen. Op dit moment is er geen grens gesteld. Dat betekent dat sommige patiënten nu soms fors moeten bijbetalen voor hun medicatie.

Iets meer achtergrondinformatie bij de eigen bijdrage
Voor sommige medicijnen betaal je een deel van de kosten zelf, de zogeheten eigen bijdrage. In een jaar kan het bedrag dat je hiervoor moet betalen behoorlijk oplopen. Om te voorkomen dat je hierdoor in de financiële problemen komt, heeft het kabinet maatregelen genomen. Is jouw eigen bijdrage op jaarbasis hoger dan €250? Dan betaalt je zorgverzekeraar de rest. 

Let op
Houd er wel rekening mee dat de kosten van medicijnen onder je eigen risico vallen. De eerste €385 betaal je dus zelf. 

Hulp bij overgewicht vergoed

In 2019 hebben mensen met ernstig overgewicht recht op vergoeding vanuit een Gecombineerd Leefstijl Interventieprogramma (GLI). Dit programma bestaat uit advies en begeleiding bij gezondere voeding en eetgewoonten, meer bewegen en gedragsverandering. De huisarts of medisch specialist verwijst je naar een begeleider, dit kan een leefstijlcoach zijn, diëtist, fysio- of oefentherapeut. Voorwaarde voor vergoeding is dat er sprake moet zijn van een verhoogd gewichtsgerelateerd gezondheidsrisico. De huisarts kan dit vaststellen.

Paracetamol en voedingssupplementen geschrapt

Zware paracetamol (1000 mg dosering) wordt in 2019 niet langer vergoed vanuit de basisverzekering. Reumapatiënten bijvoorbeeld die dagelijks 1000 mg (zware) paracetamol slikken om pijn te bestrijden, moeten deze kosten vanaf 2019 zelf betalen. Ook bepaalde voedingssupplementen, zoals vitamines en mineralen, worden geschrapt uit het basispakket.

Basisdekking oefentherapie bij ernstige COPD

Patiënten met ernstige COPD krijgen vanaf volgend jaar vanaf de eerste behandeling een vergoeding voor oefentherapie. In het eerste behandeljaar zijn dit maximaal 70 behandelingen bij de meest ernstige vorm van COPD. In de jaren daarna is het aantal behandelingen dat wordt vergoed lager en ook afhankelijk van de ernst van de COPD. Nu betalen patiënten de eerste 20 behandelingen zelf. Het eigen risico geldt wel nog in 2019.

Uitgebreide vergoeding zittend ziekenvervoer

Zittend ziekenvervoer is vervoer per auto, taxi of het openbaar vervoer (dus niet met de ambulance) van en naar een behandeling. Wanneer je chemo-, radio- of immuuntherapie ondergaat, krijgt je niet meer alleen het vervoer naar deze behandelingen vergoed. Ook het vervoer van en naar consulten, onderzoek en controles, als deze samenhangen met de behandeling, worden in 2019 vergoed.

Medisch-specialistische zorg

De periode waarvoor twee medisch-specialistische behandelingen voorwaardelijk worden vergoed vanuit de basisverzekering, is verlengd. Het gaat om een borstreconstructie na borstkanker met autologe vet transplantatie (AFT) en een nieuwe behandeling bij een bepaalde vorm van hernia (PTED bij lumbale hernia). Onderzoekers kunnen in die periode 
gegevens verzamelen over de effectiviteit van de behandeling. Wil je de behandeling vergoed krijgen, dan moet je wel meedoen aan het onderzoek.

Zorgtoeslag

Voor Nederlanders met een relatief laag inkomen of lage uitkering gaat de zorgtoeslag omhoog.

  • Alleenstaanden kunnen rekenen op maximaal €94 per jaar extra toeslag. 
  • Gezinnen en oudere stellen met een laag inkomen of klein AOW’tje kunnen rekenen op maximaal €281 per jaar meer toeslag.
  • Alleenstaande ouderen die met hun AOW en pensioen jaarlijks meer dan €28.720 verdienen, ontvangen geen zorgtoeslag. 

Voorwaarden om voor zorgtoeslag in aanmerking te komen:

  • Je bent 18 jaar of ouder.
  • Je hebt een Nederlandse zorgverzekering.
  • Je (gezamenlijke) inkomen is niet te hoog.
  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning.
  • Je (gezamenlijke) vermogen is niet te hoog.
  • Als je zelf 18 jaar of ouder bent, maar uw toeslagpartner is jonger dan 18, kun je zorgtoeslag krijgen. Je krijgt dan de helft van het toeslagbedrag voor iemand met een meerderjarige toeslagpartner. Het inkomen van je toeslagpartner telt wel mee voor het bepalen van de hoogte van de zorgtoeslag.

Medicijnen duurder door stijging btw

Veel patiëntgebonden kosten, zoals medicijnen en hulpmiddelen, worden duurder in 2019. Het kabinet verhoogt namelijk het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent. De maatregel is onderdeel van het belastingplan.

Hulpmiddelen duurder

Veel hulpmiddelen binnen de zorg worden ook duurder door verhoging van het lage btw-tarief. Bijvoorbeeld een hoortoestel of kunstgebit. Een hoortoestel dat nu €750 kost, is volgend jaar ruim €20 duurder. Maar ook andere hulpmiddelen worden duurder, zoals:

  • Loophulpmiddelen
  • Prothesen en katheters
  • Diabetes-testmateriaal
  • Incontinentiemateriaal
  • Orthopedische schoenen

Bron: nieuwsbrief PGGM&Co van 18 september 2018

Vorige pagina